Elektrische boot brengt bouwmateriaal naar gentse werven:
"Spijtig genoeg lukt dit nog niet overaL"

Aan de Coupure Links is de eerste werf beleverd door de Green Wave. Die elektrische boot, in handen van drie Gentse groothandels, vervoert bouwmaterialen via het water. Uniek in ons land.

 “Al die kanalen in Gent die zijn niet gegraven voor de toeristen, hoor!” Charles De Witte, zaakvoerder van groothandel Oost-Vlaamse Bouwmaterialen, kijkt toe hoe aan de Coupure Links de eerste goederen uit zijn elektrische boot worden gehesen. Samen met collega’s De Groote-Houtboerke en Gedimat Van Vlaenderen zette de Gentse ondernemer een zelfs naar Europese normen bijzonder proefproject op poten. 

Na tal van tests deze zomer beleverden de bedrijven maandag voor het eerst een werf via het water. Projectontwikkelaar Citynest renoveert er momenteel een woning. De zakken cement en het isolatiemateriaal kwamen via de boot aan land. Het bouwafval werd vervolgens opgeladen en komt bij afvalverwerkingsbedrijf Thienpont terecht. Zo is de cirkel rond.

 

Europese steun

“Er wacht niet enkel ons, maar ook de Stad Gent nog wel wat werk”, zegt De Witte. “Niet alle kades zijn al geschikt om aan te meren. Een typisch probleem is dat er te veel begroeiing is. Ook kunnen we niet altijd onder alle bruggen doorvaren. Ophaalbruggen omhoog halen, is vaak niet eenvoudig. Daar moet een oplossing voor komen.”

Urban Waterway Logistics, zoals het bedrijf van de drie heren heet, gelooft alvast in de toekomst van het project. Ze kregen al 150.000 euro subsidie van de Europese Unie. Maar een vetpot is de operatie voorlopig niet. “We doen dit om te pionieren, niet voor het grote geld”, bevestigt De Witte. “Toch geloven we in de toekomst. Momenteel is onze tweede boot in de maak.”

  Cedric Matthys

Bron: Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/gent/elektrische-boot-brengt-bouwmateriaal-naar-gentse-werven-spijtig-genoeg-lukt-dit-nog-niet-overal~a534c83c/