Halve straat krijgt in één keer make-over

Geen wijk kent een grotere druk op de woonmarkt dan de Brugse Poort en dus zijn nieuwe woningen er broodnodig. Projectontwikkelaar Citynest heeft daar nu in één keer 40 vervallen woningen opgekocht. Binnen tien weken moeten ze allemaal opgeknapt zijn. “Van de 40 woningen waren er 35 onbewoonbaar”, zeggen Piet Labeeuw en Pieter Brutin.

De Sparrestraat op de Brugse Poort bestaat volledig uit oude arbeidershuisjes. Aan het einde van de straat staan er exact 40 identieke woningen op een rij, ooit gebouwd als woningen voor de arbeiders van één van de vele textielfabrieken in de wijk.

 

“Die woningen waren bijna allemaal onbewoonbaar verklaard. Ze werden gebruikt als opslagruimte of zelfs als hondenhok maar de meeste bewoners waren al lang geleden vertrokken. Alleen al aan de gevel kon je zien dat ze hun beste tijd hadden gehad. Ze waren allemaal eigendom van één familie. Omdat de woningen zich in zo’n slechte staat bevinden en vaak onbewoonbaar waren verklaard genereerden ze geen inkomsten meer. Daardoor kon de familie ze ook niet meer opknappen”, legt Piet uit. “Voor ons was dit een unieke kans.”

 

Citynest is een wat atypische projectontwikkelaar. “We proberen altijd te bewaren wat er is. Deze woningen staan op de erfgoedlijst dus afbreken was geen optie. Veel projectontwikkelaars zouden zich hier ver van weg houden en breken liever af om een nieuwbouw te zetten. Wij behouden liever wat we mooi vinden.”

Erik De Troyer

Bron: Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/gent/halve-straat-krijgt-in-een-keer-make-over~af42c1ac/