Ondernemers willen ziekenhuizen voorzien van mondmaskers: al bijna 200.000 mondmaskers op weg

Het nijpend tekort aan mondmaskers blijft door de coronacrisis een grote zorg in heel het land maar enkele Antwerpse en Gentse ziekenhuizen zijn mogelijk begin volgende week uit de problemen. Een aantal Gentse ondernemers ijveren momenteel om honderdduizenden mondmaskers van China naar ons land te laten verschepen. “Ja, deze leverancier is wél betrouwbaar”, zegt Jeroen Platevoet die de maskers naar ons land wil halen.

Deze week verwachtte de FOD Volksgezondheid een levering van 5 miljoen mondmaskers. Zondag kwam echter het nieuws dat er een fraudeonderzoek was gestart. De maskers die uit Turkije kwamen zullen meer dan waarschijnlijk niet tot in België geraken. Er is nu wel een nieuwe grote bestelling geplaatst. De Gentse ondernemers staken de armen uit de mouwen om zelf mondmaskers naar ons land te krijgen. Ze zijn er alvast van overtuigd dat deze deal wel helemaal in orde komt.

 

Hoe raken de ondernemers aan zo’n grote voorraden mondmaskers? Via een Indische zakenman die in het Gentse woont, zo blijkt. Hij doet normaal gezien zaken in China en heeft daardoor via zijn klanten toegang tot zowat een miljoen mondmaskers. Hij heeft zelfs een hele productielijn klaar staan om mondmaskers mee te fabriceren. Die machines kunnen eveneens verscheept worden naar ons land.

 

“Dit weekend zat ik fysiek samen met de mensen van het bedrijf, geen evidentie in deze tijden maar nood breekt wet. Het is een betrouwbare firma en we hebben er voor gezorgd dat het contract waterdicht is. Het geld voor de bestelling wordt geblokkeerd op een derdenrekening bij een jurist. De betaling gaat pas door na levering en een controle van de kwaliteit”, zegt Jeroen Platevoet. Hij bestelt de mondmaskers voor vier Antwerpse ziekenhuizen en één Gents. 

Erik De Troyer

Bron: Het laatste nieuws: https://www.hln.be/gent/ondernemers-willen-ziekenhuizen-voorzien-van-mondmaskers-al-bijna-200-000-mondmaskers-op-weg~a4099a67/